Založení s.r.o.? Prozradíme, jak na to!

11.10.2021 | Finance

Láká vás představa podnikání pod vlastní firmou? Rozhodli jste se pro společnost s ručením omezeným? Pak jste tu správně! Dnes vám prozradíme, jak se taková společnost zakládá a shrneme kroky, které budete muset pro její vznik podniknout.

Společnost s ručením omezeným patří mezi nejvyužívanější formy podnikání u nás. Společnost s r.o. je tou pravou volbou především pro začínající podnikatele. Jedním z důvodů je symbolická minimálního výše základního kapitálu, kterou zákon u s.r.o. stanovuje na 1 Kč. Společnost s ručením omezeným tak můžete založit i bez nutnosti větší počáteční investice. Proces založení společnosti s ručením omezeným s sebou ale nese určitá specifika, která si zde rozvedeme.

Je potřeba si vše promyslet

Před založením společnosti je vhodné promyslet si všechny záležitosti související s budoucím fungováním společnosti. Předejdete tak průtahům při sepisování zakladatelského právního jednání a celý proces se tak urychlí. Je důležité především vhodně vybrat sídlo a název společnosti a první členy orgánů společnosti. Pokud navíc společnost zakládá více osob, je dobré sjednotit představy budoucích společníků o firmě.

Zakladatelské právní jednání

Pokud jste se rozhodli založit společnost sami, pak bude potřeba sepsat zakladatelskou listinu. Jestliže vás zakládá společnost více, bude nutné uzavřít společenskou smlouvu. V obou případech je potřeba tak učinit formou notářského zápisu. Notáři mají zpravidla k dispozici standardizované znění společenské smlouvy, které si můžete přizpůsobit vlastním potřebám.

Je třeba si dát pozor, aby společenská smlouva splňovala všechny náležitosti stanovené zákonem. V opačném případě by nemuselo dojít k platnému založení společnosti. Povinně musí společenská smlouva obsahovat například název a sídlo společnosti, předmět podnikání nebo výši základního kapitálu a další.

Vznik společnosti

Sepsáním zakladatelské listiny nebo společenské smlouvy ale s.r.o. ještě nevzniká. Je třeba podat návrh na zápis společnosti do obchodního rejstříku, a to prostřednictvím inteligentního formuláře dostupného na webu Ministerstva spravedlnosti. Teprve zápisem společnost fakticky vzniká a vy si můžete začít užívat výhod, které vám společnost s ručením omezeným přináší.

Ušetřete starosti a čas

Pokud se vám zdá proces zakládání s.r.o. příliš složitý, neváhejte využít služeb profesionálů, kteří se na zakládání společností specializují a vše zařídí za vás. Vy tak ušetříte čas a energii, které budete moct věnovat do rozjezdu podnikání. Můžete využít služeb společností na míru, kdy specialisté vytvoří s.r.o. přímo podle vašich představ a přání. Další možností je pak koupě ready made firmy, kdy si vyberete jednu z již založených společností.  

Ať už se rozhodnete pro založení společnosti vlastními silami nebo vše necháte na expertech, doufáme, že vám tento článek pomohl alespoň zčásti utřídit představy o založení s.r.o. a ulehčí vám cestu za vaší vlastní firmou.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Tofu stir-fry se zeleninou

(1 hlasů)

Tacos s lososem

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden vám přinese příležitost k introspekci a sebereflexi. Zkuste zpomalit a zamyslet se nad dosavadními úspěchy i neúspěchy. Je vhodný čas pro plánování budoucích kroků.V práci byste se měli zaměřit na nedořešené úkoly a projekty. Je p... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

41 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
11 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat